[vc_row][vc_column width=”5/6″][mk_fancy_title tag_name=”h2″ style=”false” color=”#a39568″ size=”32″ font_weight=”normal” font_style=”inhert” letter_spacing=”0″ margin_top=”0″ margin_bottom=”18″ font_family=”none” align=”left” strip_tags=”false”]TEKNOLOGIA EI RIITÄ[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://www.soulteam.fi/wp-content/uploads/2017/07/IMG_0621.jpg” image_width=”853″ image_height=”448″ crop=”true” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_padding_divider size=”40″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Kun oma arki on siirtynyt yhä enemmän pienen mökin pihamaalle, olen alkanut suhtautua teknologia-hypetykseen kasvavalla epäilyksellä. Hevosen liikettä markkeeraavaa konetta käytetään ratsastusterapian vaihtoehtona, psykoterapian nettisovellukset ovat ilmeisimmin tulleet jäädäkseen, ihmistä esittävät nuket palvelevat niin vuorovaikutussovelluksissa kuin seksikavereinakin. Tulee halju olo. En oikein tiedä mitä ajatella. Onhan varmasti niin, että elävää olentoa esittävissä koneissa on jotain hyvääkin, mutta minusta ihmiskoneiden tyhjät silmät, nykivät liikkeet ja oudon liian hitaat ilmeet aiheuttavat välittömän halun siirtyä kauemmas. En aidosti ymmärrä, miten voimme ajatella, että kone johon on ohjelmoitu ”parhaat terapiainterventiot” voi mitenkään, lähellekään korvata toisen, tuntevan ja ennen kaikkea elävän olennon kanssa tapahtumaa spontaania vuorovaikutusta.

Vaikkakin kuinka älykkäänä tai nerokkaana, koneet ovat aina kuolleita jollain sellaisella syvällisellä tasolla jossa elämä ilmenee. Kehosi on syvästi aistiva, elävä, sykkivä ihmeellisyys! Elossaolevuus tapahtuu valossa, joka tulvii ihohuokosista sisään täyttäen ihon auringon tuoksullaan, lantion liikkeen nautinnollisessa rytmissä hevosen selässä, rakkaan ihmisen katseessa ja työkaverin lämpimässä halauksessa ennen jännittävää, suurta luentoa. Elämä tapahtuu jaetussa hiljaisuudessa, kun olet uskaltanut sanoa jonkin toden, suuren ja pelottavan toiselle ihmiselle ääneen. Tai kun lepäät hevosen lämpimässä hengityksessä. Tai saunan hiessä. Suudelmassa.

Vuorovaikutuksella elävien olentojen kanssa on jotain kertakaikkisen, perustavan, jakamattoman olennaista muuta kuin vuorovaikutuksessamme tietokoneiden kanssa – tai edes niiden välityksellä. Veikkaan, ettei kukaan meistä tervehdi aamuisin puhelimiamme, tietokoneitamme tai somesovelluksiamme sillä elävällä ilmaisuvoimalla, jolla tervehdimme koiriamme, lapsiamme, työkavereitamme. Tai ainakaan koneet eivät tervehdi sinua samalla spontaanilla ilmaisujen rikkaudella takaisin. En usko, että koneeseen ohjelmoitu aamutervehdys, myötätuntoinen lause tai kohtelias kysymys jaksamisesta vaikuttaa samalla tavalla kuin toisen elävän olennon rinnalla oleminen kärsimyksen hetkellä.

Koska taitaa  olla väistämätöntä, että teknologiabuumi jatkuu ja todennäköisimmin tahti vain kiihtyy, toivon että osaamme ihmisinä tehdä yhä kehittyvän teknologian kanssa älykkäämpiä valintoja. Toivon, että ymmärrämme säilyttää elämän elävän ytimen siinä arvossaan, jonka se ansaitsee. Toivon, että rakennamme maailmaa, jossa teknologian paikka on olla vain elossaolevuuden hyvä renki.

Hevosten kanssa tehtävän valmennustyön ytimessä on se elävä kauneus, jota kehittyneimmätkään koneet eivät tavoita. Siellä on elävä yhteys, myötätunto ja jaetun ilon spontaani ylityslaulu. Minulle elävän elämän yhteys on välttämätön elinehto, jotta voin itse olla elossa. Siispä. Kiitos sinä syvästi elävä ystäväni. Kiitos Äiti Maa ja Taivas. Kiitos elämän älykäs ihme.

Ps. Ajatukseni ydinajatus selkeni lukiessani yhtä hienointa kirjaa koskaan: John Shotter: Social Construction on the Edge: ‘Withness’-Thinking and Embodiment.

– Henriika

***

Myötätunnon voima

”Myötätunto on toisen tunteiden ja tarpeiden todesta ottamista ja toisen parhaaksi toimimista. Parhaimmillaan se on myös myötäintoa, toisen ilossa ja innossa mukana elämistä.”
CoPassion – tutkimusryhmä (www.copassion.fi)

Myötätunto on yksi hyvyyden kauneimmista ilmenemismuodoista. Myötätunto pitää sisällään toisen kärsimyksen huomaamisen, rinnalla olemisen ja toiminnan. Myötätunto on kyvykkyyttä, joka muuttuu todelliseksi teoissamme. Hevosten kyky opettaa elämäntaitoa on poikkeuksellinen, ja siksi erilaisten merkityksellisten teemojen tarkastelu heidän avullaan on syvästi vaikuttavaa.

Hevostaidossa myötätunto on sisäinen asenne, joka antaa perustan kaikelle muulle. Ilman myötätuntoa parhainkaan tekniikka ei riitä. Myötätunto mahdollistaa herkemmän virittymisen toisen sisäiselle maailmalle ja auttaa tunnistamaan, millaiset teot luovat tilaa yhteiselle, samansuuntaiselle energialle. Myötätuntoinen asenne auttaa pois liiallisesta suorittamisesta ja tukee hevosen tunnetilojen ja kehonkielen oikeansuuntaista tulkitsemista.

Keskitymme viikonlopun aikana itsemyötätuntoon, joka on yksi tärkeimmistä rakkauden muodoista. Se mahdollistaa armollisuuden ja anteeksi antamisen, nöyryyden ja uudelleen yrittämisen. Keskitymme myötätuntoon vuorovaikutuksen ja hevostaidon ensimmäisenä prinsiippinä sekä myötätunnon ja myötäinnon voimaan kaikissa elämän yhteisöissä.

Systeemiäly, eli kyky toimia älykkäästi elämän monikerroksellisuudessa, versoo meidän jaetusta yhteenkuuluvuudesta ja jakamattomasti riippuvuudesta suhteessa toisiimme ja elämään. Hevoset ovat lauma- ja pakoeläiminä poikkeuksellisen herkkiä omassa vuorovaikutuksessaan. Kun hevonen hyväksyi ihmisen osaksi laumaansa, yhteenkuuluvuus, myötätuntoisuus ja elävä yhteys ovat heille itsestään selviä.

Kenelle: Valmennus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat aidosti kiinnostuneet itsensä syvällisestä ymmärtämisestä ja elämän olennaisissa kokonaisuuksissa onnistumisesta. Kanssakäymistaitojen parissa työskentelevät saavat siitä konkreettista ja syvällistä lisävoimaa omaan työhön. Viikonloppu on osa vahvaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa Taitava elämä -koulutuskokonaisuuttamme. Halutessasi voit jatkaa koko pidemmän koulutuksen.

Aika: 5.-6.8. klo 10-17 (molempina päivinä). Ei yöpymistä. Omat eväät.
Paikka: Niinimäentie 322, Läyliäinen
Kurssin hinta 290€ (+ alv 24 %).

Ohjaajina: Henriika Maikku ja Esa Korhonen Dimitroff
Varaa paikkasi: henriika@soulteam.fi, 040 4168409

Taitava elämä -koulutus on avoin kaikille omasta kasvustaan kiinnostuneille. Koulutus sisältää neljä kaksipäiväistä teemakokonaisuutta – Psykologinen turvallisuus, Kehonkielen voima, Myötätunto ja Viisas toiminta. Koulutus johtaa kohti todellista itseä, ja rakentaa tien, jossa omannäköinen elämä vahvistuu ja kyvykkyytesi luoda merkityksellistä hyvyyttä kasvaa.

Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita. Kuitenkin työmme tarjoaa myös kokeneille hevosihmisille uusia näkökulmia, uutta osaamista ja kokemuksia. Työskentelymme perustuu kokemukselliseen oppimiseen. Päivät sisältävät sekä hevosten että ihmisten kesken tehtäviä harjoituksia.

”Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive.” – Dalai Lama[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”40″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]