Milloin viimeeksi olet kannustanut kaveria? Nähnyt toisen kasvojen pehmentyvän ja katseen syttyvän tuikkivaan iloon? Milloin olet antanut oman rintakehäsi pehmentyä toisen onnistumisen edessä?

Ihmisten psykologiset perustarpeet tulevat näkyviin aivan jokaisessa ihmissuhteessa ja vuorovaikutustilanteessa. Niiden täyttyminen ja täyttymättä jääminen vaikuttavat ihmissuhteen, niin ammatillisen kuin yksityisenkin, laatuun ja ilmapiiriin. Psykologisilla perustarpeilla on radikaali vaikutus tuottavuuteen ja toiminnan tehokkuuteen.

Ihmisen psykologisiin perustarpeisiin kuuluvat yhteenkuuluvuus eli ”minä kuulun joukkoon ja olen muille tärkeä”, kyvykkyys eli ”minä osaan, opin ja onnistun” sekä omaehtoisuus eli tunne siitä, että “saan tehdä asioita omalla tavallani”.

Videolla laitan meidän kolmevuotiaalle orille ensimmäisiä kertoja kuolaimet suuhun ja suitset päähän. Minua hiukan huvittaa, mutta myös koskettaa videolla omat ilmeeni kameralle. “Katso! Näitkö! Tämä onnistui!”

 

Perheeseemme ja myös perheyritykseemme kuuluu kaksi jäsentä, joista toinen on elänyt hevosten kanssa pienestä pojasta asti ja toinen ei. Tästä johtuen asetelma on luonnollisesti se, että toinen oppii ja toinen opettaa. Halusin näyttää Esalle, miten hyvin olin onnistunut opettamaan Malmequerille kuolainten ottamisen. Ensimmäisillä kerroilla hevonen oli kahdella jalalla korkeuksissa eikä minulla, töppöjalkaisella ollut mitään mahdollisuuksia. Nyt olin kuitenkin osannut tehdä jotain merkittävää aivan itse. Ilman toisen apua. Halusin näyttää Esalle, miten hyvin jo osaan! Halusin kuulla, miten hyvin jo osaan!

Esa katsoi videon. Hymyili. Vahvisti että osaan ja pussasi. Se riitti. Olin onnellinen, ja touhotin tohkeissani kaikkia eri kouluttamisen askeleita. Kertasin käänteentekeviä hetkiä, ja kehuin hienoa hevosta.

On hämmästyttävää, miten suuri vaikutus kannustuksella ja hyväksyvillä katseilla on. On hämmästyttävää, miten pienellä ponnistuksella ja hyväntahtoisuudella voi vahvistaa toisen oppimista, lujittaa sisukkuutta ja auttaa eteenpäin.  Miten vähän lopulta vaatii se, että kannustaa. Että osallistuu toisen iloon ja onnistumiseen. Silloinkin, kun asia on itselle itsestään selvä ja perushomma.

Se mitä tapahtuu välillämme vaikuttaa syvästi siihen, mitä tapahtuu sisällämme. Kokemus itsestä syntyy vuorovaikutuksessa ja elämään sisällemme muodostaen kokemuksen siitä, millainen minä olen. Olenko hyvä? Riitänkö? Iloitsevatko muut, että olen olemassa? Onko minulla annettavaa? Osaanko olla iloksi ja avuksi muille?

Toisten katse ja koettu hyväntahtoisuus on perusta nähdyksi, ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisessa. Kokemus omasta arvokkuudesta syntyy toisten avulla. Kukaan meistä ei ole itseriittoinen saareke, johon vuorovaikutus toisten kanssa ei vaikuta.

***

SEAL – Vaativien vuorovaikutustaitojen täydennyskoulutus

Toukokuussa 2019 alkavassa SEAL – vaativan vuorovaikutuksen täydennyskoulutuksessa on vapaana enää kolme paikka!

MITÄ HYÖDYT TÄSTÄ KOULUTUKSESTA?

  • Opit luomaan psykologisen turvallisuuden ilmapiiriä
  • Opit omalla toiminnallasi luotsaamaan kaikenlaisia vuorovaikutustilanteita puolustamisesta ja hyökkäämisestä rakentavaan suuntaan
  • Opit vahvistamaan kykyäsi toimia korkean paineen vuorovaikutustilanteissa rakentavalla tavalla
  • Tunnistat omat vahvuutesi ja opit hyödyntämään niitä työssäsi
  • Opit tulkitsemaan oman kehosi viestejä, sanattoman viestinnän mikroilmeitä sekä kehonkieltä. Saat enemmän informaatiota kanssakäymistilanteita varten
  • Tunnistat, milloin sietoikkunan rajat ovat vaarassa ylittyä ja osaat auttaa sekä itsesi että toiset takaisin tasapainoon
  • Uskallat tehdä tarvittavia muutoksia arjessa

Kun ilmoittaudut viimeistään 25.4.2019, saat koulutuksen ennakkoilmoittautujan hintaan 1790€ + alv 24% ja säästät 760€ + alv 24%

Hae koulutukseen sähköpostilla (henriika@soulteam.fi) tai kysy lisää soittamalla minulle numeroon 040 4168409