[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Minua askarruttaa meidän parisuhde, jokin työjuttu, vaikea asiakastilanne, vanhemmuus. Kysyn mielipidettä mieheltäni. Hän ei sano mitään. Vaikenee. On hiljaa. Ilmekään ei värähdä. Odotan noin 15 sekuntia, ja kysyn uudelleen. En pysty lukemaan miestäni enkä tekemään positiivista tulkintaa esimerkiksi niin, että hän mahdollisesti vasta miettii asiaa ja omaa vastaustaan. Tunnen, miten sisäinen urheiluautoni kiihdyttää välittömästi. Sietoikkunan raamit paukkuen räjähdän ylivireystilaan ja aloitan hyökkäyksen.

Olen pitämässä luentoa. Olen miettinyt sisältöä pitkään ja olen aika innoissani. Lopuksi kysyn muutaman tarkkaan harkitun pohdiskeluun innoittavan kysymyksen. Kukaan ei sano mitään. On ihan hiljaista. Kaikki katsovat naama peruslukemilla. En pysty lukemaan ihmisiä mitenkään. Tunnen miten sisäinen maailmani kipristyy pieneksi. Kutistun. Vaikka tunnen olevani uhattuna, en uskalla tai osaa puolustautua. Kukaan ei tunnu turvalliselta. Olen luennon jälkeen vakaasti sitä mieltä, että olen surkein tyyppi maailmassa, enkä koskaan, ikinä enää asetu kenenkään eteen. Jään kotiin. Menen metsään.

Ihmisen psykologinen turvallisuus rakentuu pitkälti sosiaalisen yhteyden kokemisesta muiden kanssa. Olemme syntymästämme asti virittäytyneet tulkitsemaan automaattisesti toistemme ilmeitä ja eleitä. Onkin mielenkiintoista, että turvallisuuden tunteeseen kiinteästi vaikuttava kiertäjähermo on välittömässä yhteydessä niin kasvojen ilmeitä ja äänensävyjä rekisteröiviin lihaksiin kuin hengitykseen ja sydämeenkin.

Järjestelmäni on sellainen (niin kuin monilla muillakin), että se tulkitsee ilmeettömät kasvot uhkaaviksi. En oikein mahda sille mitään. Uhkajärjestelmä aktivoituu niin nopeasti, etten ehdi estää. Käytännössä ihmisen ajattelu ja toiminta muuttuvat rajoittuneiksi, hallitsemattomiksi ja kaavamaisiksi silloin, kun sisäinen kiihtymystilamme ylittää oman henkilökohtaisen sietoikkunamme rajat. Prosessi on nopea ja tapahtuu tietoisen mielemme tuolla puolen. Siinä ei ehdi kissaa sanoa, kun uhkajärjestelmä ottaa kiepit ja sietoikkuna raamit ei kestä.

Psykiatrian ja neuropsykologian professori Daniel Siegel onkin luonut yhden loistavimmista käsitteistä vuosiin. Nimittäin mainitun sietoikkunan. Englanniksi Window of Tolerance. Sietoikkuna tarkoittaa tilaa, jonka sisällä ihminen voi sekä tuntea että ajatella samaan aikaan. Sietoikkunan sisällä pystyt pitämään sisäisen maailmasi asioita tietoisuudessasi ja samaan aikaan pystyt virittäytymään toisen kokemukselle.

Sietoikkunan sisällä sekä keho että mieli voivat toimia optimaalisesti. Aivot saavat happea, hengitys on helppoa, ja toimintakyky sekä palautuminen ovat tasapainossa. Sietoikkunan sisällä keho on ei-hätää tilassa. Vatsa ja sisäelimet tuntuvat rennoilta ja luottavaisilta. Monenlaiset tunteet ja ajattelu on mahdollista kokea tietoisesti. Käsillä olevaa tilannetta on mahdollista pohdiskella eri suunnilta. Itserauhoittelu ja vuorovaikutuksessa tapahtuva tunnesäätely on mahdollista.

Sietoikkunan sisällä on kaiken kaikkiaan mahdollista kokea läheisyyttä ja kiintyä, tutkia, oppia ja työskennellä avoimesti ja uteliaasti. Säädellä energiaa, nukkua hyvin ja riittävästi. Syödä ja juoda sopivasti. Huolehtia itsestä ja omista tarpeista. Hoivata ja olla hoivattavana. Olla sosiaalinen ja kumppani. Leikkiä, olla spontaani ja nauraa. Nauttia seksuaalisuudesta. Vain ollessamme oman sietoikkunamme sisällä pystymme laaja-alaiseen luovaan ajatteluun, oppimiseen , tulokselliseen tekemiseen, hyväntahtoisuuteen ja itsereflektioon.

Jokaisella on oma sietoikkunansa, jonka sisällä kiihtymys- ja tunnetilan vaihtelut ovat mahdollisia ilman että ne vahingoittavat toimintakykyä sekä kehon ja mielen tasapainoa. Mitä laajemman kirjon tunteita pystymme kestämään ilman pakenemista joko kaaokseen tai jäykkyyteen, sitä tasapainoisemmin koko järjestelmämme voi toimia.

Hankalaksi niin parisuhde- kuin luentotilanteenikin tekee se, että kun ihmisen järjestelmä on taisto/pako tilassa, sen on vaikea tunnistaa turvan signaaleja. Silloin kun ihminen on lamaantumisen tilassa, turvan signaalien tunnistaminen on lähes mahdotonta. Vasta silloin kun tila on valmiiksi turvallinen, turvan signaalien tulkinta on kaikkein tarkinta ja helpointa. Todellakin harmillista. Silloin, kun tarvitsisimme aivan erityisesti turvaa, oma biologinen järjestelmämme haraa vastaan.

Vaikka toki järjellä tiedän, että armollinen siippani todennäköisesti on vain harkitsemassa vastaustaan ja kaiken kaikkiaan minua rakastava, ja vaikka tiedän, että suomalaisille on monesti vaikea puhua julkisesti ja siitä syystä hiljaisuus ehkä hyvänkin luennon jälkeen on lähes todennäköistä, minun on aivan kertakaikkisen vaikeaa pusertaa itseni koteloituneesta tilastani takaisin kontaktiin muiden kanssa. Vasta lopulta, ja monen yrityksen jälkeen uskallan lopulta hengittää, itkeä, nikotella ja tulla lohdutetuksi. Ihmeellisellä tavalla hyvin samankaltaisesti kuin laumaeläin, joka pelastuttuaan kömpii pesäänsä, lepää, syö ja nukkuu oman lauman lämpimien kehojen suomassa turvassa. Vasta kehon rauhoituttua on helpottavaa kertoa, mitä tapahtui, mitä tunsin ja miten ylireagoin. On helpottavaa tajuta, että tällainen(kin) minä olen. Inhimillinen.

– Henriika

****

SEAL – VAATIVIEN VUOROVAIKUTUSTAITOJEN TÄYDENNYSKOULUTUS

Ilmoittautuminen elokuussa 2018 alkavaan SEAL-vaativan vuorovaikutuksen täydennyskoulutukseen on nyt avoinna. Vain 3 paikkaa vapaana! Kun ilmoittaudut viimeistään 15.5.2018, saat nopean osallistujan etuna koulutuksen hintaan 1200€ + alv 24% ja säästät 550€.

KOULUTUKSEN HYÖTY syntyy seuraavien teemojen syvemmästä osaamisesta:
• Tilan antaminen ja tilan ottaminen dialogin perustana
• Psykologinen turvallisuus ja myötätunto – luottamuksen ja kunnioituksen tasapaino
• Itseohjautuvuus – psykologiset perustarpeet vuorovaikutuksen dynamiikassa
• Itsetuntemus – kyky luotsata kaikenlaisia vuorovaikutustilanteita eteenpäin hyvään suuntaan
• Kehon ja mielen yhteys – polyvagaalinen teoria ja tunnetaidot
• Kun paine kasvaa – vaativat vuorovaikutustilanteet

Paikat menevät nopeasti, joten lue lisää alla olevasta linkistä.
Hae koulutukseen nyt. Kysy lisää:henriika@soulteam.fi tai soittamalla minulle numeroon 040 4168409

Lue lisää…

 

[/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]