[vc_row][vc_column width=”5/6″][mk_fancy_title tag_name=”h2″ style=”false” color=”#a39568″ size=”32″ font_weight=”normal” font_style=”inhert” letter_spacing=”0″ margin_top=”0″ margin_bottom=”18″ font_family=”none” align=”left” strip_tags=”false”]Onnistumisen edellytyksenä ei ole tekniikka vaan myötätunto[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://www.soulteam.fi/wp-content/uploads/2017/08/IMG_5973.jpg” image_width=”853″ image_height=”448″ crop=”true” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_padding_divider size=”40″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Lapsena hevostaito oli minulle Buffalo Bill -leikkejä ja hurjia seikkailuja serkkujeni sekä ukkini kasvattamien hevosten kanssa. Opetusta saimme varuskunnan ratsumestarilta vanhan venäläisen sotilasratsastuksen muodossa.

Yhteinen aika hevosten kanssa oli täynnä molemminpuolista myötätuntoa, huolenpitoa, riemua ja rajatonta luottamusta hevosiin.

Hevoset tuntuivat ymmärtävän meitä pieniä ihmisiä, ja nauttivat leikeissä mukana olosta. Nämä leikit sekä ukin ja lähisukulaisten vanha hevoskasvatusperinne opettivat minulle hevostaitoa, joka perustui myötätunnolle, huolenpidolle, leikkisyydelle sekä hevosen ymmärtämiselle.

Hevoset sekä niiden kouluttaminen ja käsittely olivat aikuisenakin suurimpia ilon lähteitäni. Rakastamieni arabien ja orien esittely näyttelyissä sekä hevostaidon opettaminen työnä sisältää monet elämäni hienoimmista muistoista ja kokemuksista. Hevonen nauttii, kun se saa ilmaista sitä ylväyttään ja rohkeuttaan, joka on sille luontaista. Rinnalla oleminen noissa hetkissä on pakahduttavaa.

Jossain vaiheessa kuitenkin katkesi yhteys minun ja vanhojen oppimieni perinteiden välillä. Tekniikka ja uudet koulutustrendit menivät tunteen edelle. Pahimmillaan työni hevosten kanssa muuttui rutiininomaiseksi ja kadotin nautinnon työstä, jota olin aiemmin rakastanut. Tuli se monen tuntema hetki – ”nyt riittää eikä koskaan enää”.

No. Ihminenhän ei ole luotu pitämään lupauksiaan ja näin kävi myös minulle. Tauko palautti pikkuhiljaa alkuperäisen tunnesiteen hevosiin ja muistot vanhoista perinteistä veivät minut takaisin hevosten pariin. Pikkuhiljaa myös oma pihamme on täyttynyt hevosista. Niiden myötä olen taas oppinut ymmärtämään myötätunnon ja onnellisuuden merkityksen niin omassa elämässä kuin valmennustyössä.

Myötätunto on yksi hyvyyden kauneimmista ilmenemismuodoista. Myötätunto pitää sisällään toisen kärsimyksen huomaamisen, rinnalla olemisen ja toiminnan. Myötätunto on kyvykkyyttä, joka muuttuu todelliseksi teoissamme. Hevosten kyky opettaa elämäntaitoa on poikkeuksellinen, ja siksi erilaisten merkityksellisten teemojen tarkastelu heidän avullaan on syvästi vaikuttavaa.

Hevosettomien vuosien aikana tutkin mielessäni muistoja onnistumisista ja epäonnistumisista.

Onnistumisten edellytyksenä ei ollutkaan hiottu tekniikka tai mystiset taitoni vaan psykologinen turva, myötätunto ja halu kuulla se, mitä hevonen kokee. Epäonnistumisissa myötätunto puuttui, ja tekniikka yksin ei riittänyt.

Hevostaidossa myötätunto on sisäinen asenne, joka antaa perustan kaikelle muulle. Ilman myötätuntoa parhainkaan tekniikka ei riitä. Myötätunto mahdollistaa herkemmän virittymisen toisen sisäiselle maailmalle ja auttaa tunnistamaan, millaiset teot luovat tilaa yhteiselle, samansuuntaiselle energialle. Myötätuntoinen asenne auttaa pois liiallisesta suorittamisesta ja tukee hevosen tunnetilojen ja kehonkielen oikeansuuntaista tulkitsemista.

Hevoslauma ei tarvitse ihmistä. Hevostaidon perusta on auttaa hevosta selviytymään elämästä ihmisten kanssa. Silloin myötätunto on hevostaitoa, kaikki muu on tekniikkaa. Myötätunto ja psykologinen turva muodostavat työni tärkeimmän ytimen, jota haluan jakaa.

”Myötätunto on toisen tunteiden ja tarpeiden todesta ottamista ja toisen parhaaksi toimimista. Parhaimmillaan se on myös myötäintoa, toisen ilossa ja innossa mukana elämistä.” CoPassion – tutkimusryhmä (www.copassion.fi)

****

Tule kuuntelemaan ja kokemaan, mitä myötätunto voi tarkoittaa hevostaidossa. Järjestän illan ke 30.8. klo 17.30-20.30 Lopella, jossa käyn läpi Aalto-yliopistolle tekemämme ihmisen ja hevosen vuorovaikutukseen keskittyvän tutkimustyön tuloksia ja työskentelen hevostemme kanssa.

Käsittelemme seuraavia kysymyksiä:
• Mikä on myötätunnon merkitys oppimisessa, kehittymisessä, ja onnistumisissa hevosesi kanssa?
• Miksi myötätunto on huippuyhteistyön keskeisin ominaisuus?
• Millaisia ovat myötätuntoisen hevostaidon periaatteet ja työskentelytavat?
• Mitä myötätunto tuo lisää hevoskäsittelyyn?
• Kuinka vahvistaa itsemyötätuntoa ja kyvykkyyttä suhtautua myötätuntoisesti hevoseen silloinkin, kun tilanne on epämukava?

Hevoslauma ei tarvitse ihmistä. Hevostaidon perusta on auttaa hevosta selviytymään elämästä ihmisten kanssa. Toivon, että saat illassa konkreettisen kokemuksen siitä, mitä myötätunto hevostaidossa voi tarkoittaa.

Illan hinta on 35€ sis.alv 24%. Mukaan mahtuu rajallinen määrä, joten sitovat ilmoittautumiset sähköpostilla esa@soulteam.fi ja maksamalla osallistumismaksu tilille: FI74 5253 1520 0584 63

Lämpimästi tervetuloa!
Esa[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”40″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]