[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Meille tuli viime keväänä Portugalista pieni orivarsa. Tutun ja turvallisen emän luota uuteen maailmaan heitettynä villivarsana. Niin arkana ja ujona, ettei koskemaan päässyt. Vuosi on kulunut ja nykyään se tulee ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. Miten luottamus lajirajat ylittävässä ystävyydessämme on syntynyt? Näyttää siltä, että hyvin samankaltaisesti kuin kokemus sekä fyysisestä että psykologisesta turvallisuudesta syntyy ihmisten välillekin. 

Luottamus on syntynyt toistuvasta turvallisuuden kokemuksesta. Varsa on oppinut luottamaan, että emme satuta sitä ja haluamme sille kaikissa tilanteissa hyvää, ja me olemme oppineet luottamaan sen hyväntahtoisuuteen.

Luottamus on syntynyt rauhan, hyväksynnän ja myötätunnon tarjoamisesta jännitysten hetkellä. Se on syntynyt oman ja toisen tahdin tunnistamisesta. Selkeistä rajoista. Rehellisyydestä. Lähtökohtaisen vilpittömyyden ja hyväntahtoisuuden tarjoamisesta toiselle, jotta yhteinen tila ja suhde on voinut syntyä. Tilan antamisen ja tilan ottamisen välisestä tasapainosta vuorovaikutuksessa. Kysymisestä ja tilan antamisesta toiselle vastata. Kärsivällisyydestä.

Ja ehkä kaikista tärkeimpänä, luottamus on syntynyt varsan huolenpidosta ja sille annetusta mahdollisuudesta pitää niin omasta hevoslaumastaan kuin myös meistä, ihmisistään huolta. Se on saanut osallistua arkeen, olla mukana, kuunnella huolia, iloita onnistumisissa, järjestellä vesikuppeja, osallistua heinän hakuun ja pihan siivoukseen.

Näyttää siltä, että samalla tavalla kuin ihmiselle myös hevoselle ei ole tärkeää vain se, että on rakastettu. Yhtä tärkeää on saada itse rakastaa. Olla itse jollekin niin rakas, että omalla rakkaudella on toiselle merkitystä. 

Mietin psykoterapiaa, organisaatioita, perheitä, vanhemmuutta, ystävyyksiä, parisuhteita. Ihmisen kuva itsestä, toisista ihmisistä ja maailmasta syntyy alkujaan aistisessa, hyvin kehollisessa peilaussuhteessa tärkeiden ihmisten ja eläinten kanssa. Miten läheiset ihmiset katsovat ja koskevat meitä sekä peilaavat omille eleillään ja myötäelämisellään sisäistä maailmaamme, antaa kokemuksen yhteydestä toisiin ihmisiin.

Toisten katse ja koettu hyväntahtoisuus on perusta nähdyksi, ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisessa. Kokemus omasta arvokkuudesta syntyy toisten avulla. Ehkäpä tässä on yksinkertaisuudessaan psykologisen turvallisuuden ja vuorovaikutustaidon ydin: ihmisen on oltava ensin jonkun silmissä arvokas, jotta hän voi kokea olevansa arvokas itselleen. Kukaan meistä ei ole itseriittoinen saareke, johon vuorovaikutus toisten kanssa ei vaikuta.

Se mitä tapahtuu välillämme vaikuttaa syvästi siihen, mitä tapahtuu sisällämme. Kokemus itsestä syntyy vuorovaikutuksessa ja elämään sisällemme muodostaen kokemuksen siitä, millainen minä olen. Olenko hyvä? Riitänkö? Iloitsevatko muut, että olen olemassa? Onko minulla annettavaa? Osaanko olla iloksi ja avuksi muille?

 

 

 

****

SEAL – Vaativien vuorovaikutustaitojen täydennyskoulutus

Ilmoittautuminen elokuussa 2018 alkavaan SEAL-vaativan vuorovaikutuksen täydennyskoulutukseen on nyt avoinna. Vain 3 paikkaa vapaana! Kun ilmoittaudut viimeistään 15.5.2018, saat nopean osallistujan etuna koulutuksen hintaan 1200€ + alv 24% ja säästät 550€.

KOULUTUKSEN HYÖTY syntyy seuraavien teemojen syvemmästä osaamisesta:
• Tilan antaminen ja tilan ottaminen dialogin perustana
• Psykologinen turvallisuus ja myötätunto – luottamuksen ja kunnioituksen tasapaino
• Itseohjautuvuus – psykologiset perustarpeet vuorovaikutuksen dynamiikassa
• Itsetuntemus – kyky luotsata kaikenlaisia vuorovaikutustilanteita eteenpäin hyvään suuntaan
• Kehon ja mielen yhteys – polyvagaalinen teoria ja tunnetaidot
• Kun paine kasvaa – vaativat vuorovaikutustilanteet

Paikat menevät nopeasti, joten lue lisää alla olevasta linkistä.
Hae koulutukseen nyt. Kysy lisää:henriika@soulteam.fi tai soittamalla minulle numeroon 040 4168409

Lue lisää…

 

[/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]