[vc_row][vc_column width=”5/6″][mk_fancy_title tag_name=”h2″ style=”false” color=”#a39568″ size=”32″ font_weight=”normal” font_style=”inhert” letter_spacing=”0″ margin_top=”0″ margin_bottom=”18″ font_family=”none” align=”left” strip_tags=”false”]Äiti joka osasi riidellä kiltisti[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://www.soulteam.fi/wp-content/uploads/2017/09/IMG_20170716_104746_resized_20170716_104754196.jpg” image_width=”853″ image_height=”448″ crop=”true” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_padding_divider size=”40″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]

Asiakkaani istui silmät kirkkaina sohvan laidalla, ja pohti elämäänsä. ”Äidin kanssa riitely ei ole niin paha. Vaikka meillä onkin riita, tiedän koko ajan että äiti kuitenkin lopuksi haluaa sopia. Äiti osaa riidellä kiltisti”, kiteytti lapsi ja hiljentyi ajatuksiinsa. Lapsi kuvasi psykologisen turvallisuuden ydintä. Äidin kanssa on helpompi riidellä, koska lapsi tietää että vihassaankin äiti rakastaa – ja haluaa sopia.

Psykologinen turvallisuus mahdollistaa yhteyden kokemuksen ihmissuhteissa. Se on yksi tärkeimmistä asioista, jotka tekevät ihmissuhteistamme antoisia ja turvallisia. Meidän on tunnettava olomme turvalliseksi, jotta voimme laskea puolustuksemme, oikeassa olemisemme tai mykkäkoulumme. Olla haavoittuvia toisen edessä. Tutkija Brené Brown kiteyttää: “Haavoittuvuus on rakkauden, yhteenkuuluvuuden, ilon, rohkeuden, myötätunnon, luotettavuuden ja autenttisuuden synnyinsija.”

Konfliktit syntyvät silloin, kun meiltä loppuu taito olla vuorovaikutuksessa ihmisten tai muiden eläinten kanssa, jotka ovat erilaisia tai eri mieltä kanssamme. Eikä siinä ole mitään pahaa. Ihminen on inhimillinen. Jokainen meistä. Konflikteja syntyy kaikissa suhteissa. Se on vääjäämätöntä. Olennaista onkin, miten osaamme toimia niiden kanssa. Riidellä niin, että toinen tietää, että haluamme sopia?

Turvallisuuden tunteista vastaavan tunnesysteemin aktivoituminen on avain. Kun ihmisen psykologisen turvan systeemi aktivoituu, hormonaaliset muutokset tukevat myötätuntoa, toisen ymmärrystä, ja toisen osaan asettumista. Turvan tunne vahvistaa luottamusta ja läheisyyden tunnetta, ja hillitsee meidän monesti suhteita kuormittavien puolustautumismekanismien käynnistymistä.

Sydämessä asti tuntuva sovinto edellyttää tunnetta siitä, että toinenkin haluaa sovintoa ja tarkoittaa sitä. Käytännössä riidan ja erimielisyyden voi ratkaista vasta kun turvan ja luottamuksen perusta on saatu alulle. Tieto siitä, että on turvassa ja että hyväntahtoisuus on sisin totuus mahdollistaa myötätunnon säilyttämisen silloin, kun tilanne kehittyy äärirajoille. Tai ehkä paremminkin se mahdollistaa, että voi tulla puolitiehen toista vastaan. Olla avoin loukkaantumisen kanssa ja pyrkiä aktiivisesti kohti sovintoa.

Toinen asiakkaani selvisi puolisonsa kanssa kipeästä kriisistä ja päätti jatkaa yhdessä. Kysyin mikä on muuttunut. Mitä kriisiaika opetti? ”Toimin itse toisin”, hän vastasi. ”Kun huomaan liukuvani kohti vanhaa käyttäytymistä, pakotan itseni toimimaan toisin, kurottautumaan kohti sovintoa silloinkin, kun toinen jatkaa jäkätystään. Pyrin oikeasti menemään puolitiehen vastaan.” Siinä se olikin. Sanottuna yksi viisaimmista. Terapeutti hiljeni.

– Henriika

****

Psykologinen turvallisuus – henkisen hyvinvointisi lähde

 ”Olenko turvassa?” on yksi elämän suurista kysymyksistä. Turvallisuuden tunne on edellytys oppimiselle, kasvulle ja kehittymiselle. Se tarkoittaa varmuutta siitä, että voi olla muiden seurassa oma, kokonainen itsensä.

Psykologinen turvallisuus mahdollistaa vaikeista asioista puhumisen, anteeksiannon ja luottamuksen rakentamisen uudelleen silloinkin kun siihen on tullut säröjä. Se, voitko tuntea olevasi turvassa muiden kanssa on yksi tärkein henkistä hyvinvointiasi ja terveyttäsi määrittävä asia.

Turvallisuuden tunne on myös keskeisin työelämän loistavien tiimien tunnusmerkki. Google selvitti millaiset tiimit ovat tuottavimpia. Löytyi vain yksi muista erottuva parametri – psykologisen turvallisuuden tunne. Sama pätee myös parisuhteessa tai vanhemmuudessa. Ihminen haluaa olla kokonainen ja tulla kohdatuksi kaikkinensa.

Kurssilta saat:
• Kykyä tunnistaa psykologista turvallisuutta rajoittavia että sitä mahdollistavia tekijöitä
• Taitoja vahvistaa psykologista turvallisuutta sinulle tärkeissä ihmis- tai eläinsuhteissa.
• Rohkeutta ja uskallusta elää omasta totuudesta ja rakkaudesta käsin

Työskentely hevosten kanssa edellyttää syventymistä käsillä olevaan hetkeen. Ne auttavat kasvamaan läsnä olevaan ja myötätuntoiseen vuorovaikutukseen. Työskentely hevosten kanssa tarjoaa hyvin konkreettisen ja vaikuttavan tavan kokea ja oivaltaa.

Kenelle: Valmennus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat aidosti kiinnostuneet itsensä syvällisestä ymmärtämisestä ja elämän olennaisissa kokonaisuuksissa onnistumisesta. Kanssakäymistaitojen parissa työskentelevät saavat siitä konkreettista ja syvällistä lisävoimaa omaan työhön. Viikonloppu on osa vahvaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa Taitava elämä -koulutuskokonaisuuttamme. Halutessasi voit jatkaa koko pidemmän koulutuksen.

Aika: 9.-10.9. klo 10-17 (molempina päivinä). Ei yöpymistä.
Paikka: Niinimäentie 322, Läyliäinen
Kurssin hinta: 290€ (+ alv 24 %).

Ohjaajina: Henriika Maikku ja Esa Korhonen Dimitroff
Varaa paikkasi: henriika@soulteam.fi, 040 4168409

Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita. Kuitenkin työmme tarjoaa myös kokeneille hevosihmisille uusia näkökulmia, uutta osaamista ja kokemuksia.

SoulTeamin psykologisen turvan viikonloppu oli ihana kokemus! Se yhdisti hienosti asiasisältöä kokemukselliseen oppimiseen ja aiheutti jättiharppauksia omassa ajattelussa. Valmennuksen tuloksena ymmärrämme, minkälaiset tilanteet ovat meille henkilökohtaisesti haastavimpia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja saimme kokemuksen tällaisen haasteen ylittämisestä. Suosittelemme valmennusta kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille sekä työtiimeille, jotka haluavat nostaa yhdessä tekemisen taitonsa uudelle tasolle.

Iida Mäkikallio, tutkija ja valmentaja, Filosofian Akatemia
Karoliina Jarenko, toimitusjohtaja, Filosofian Akatemia

Muut ajankohtaiset kurssimme löydät täältä. 

[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”40″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]