Asemajohtaja on roolimalli – halusi tai ei

Luin Henkka Hyppösen loistavan kirjan Pelon hinta (HoX! Adlibriksessa alessa). Jäin erityisesti pohtimaan ajatusta ikonisten johtajuustarinoiden merkityksestä siihen, mitä johtamisessa pidetään oikeana ja vääränä. Millaisia henkilöitä ihailemme, keiden kaltaisia pyrimme imitoimaan? Millaisia hahmoja nostamme ja hehkutamme? Johtajan asema on aina erityinen. Silloinkin, kun organisaatio toimii mahdollisimman paljon itseohjautuvuuden ja työntekijöille annettavan vapauden ja vastuun pohjalta. Asemajohtaja on roolimalli. Halusi tai ei.

Hevoslauma tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tarkastella johtajuutta erilaisina laatuina. Hevonen ei tunnista asemajohtajuutta eli aseman tuomaa auktoriteettia. Hevonen toimii aina osana laumaa. Hevoset elävät maailmassa, jossa jokainen vaistotasolla tietää, että oma hyvinvointi ja lauman hyvinvointi ovat sama asia.  Hevosten pääasiallisen, kollektiivinen  tavoite on taata hyvinvointi koko laumalle. Ehkä tästä syystä hevonen vaihtaa joustavasti roolia ja paikkaansa sen mukaan, minkä se kokee olevan koko laumalle parasta. Hevonen ei kiinnity mihinkään asemaan, vaan joustaa sen mukaan, miten lauman dynamiikka ja tilanteet kehittyvät. Toisaalta jollain tietyllä erityisen viisaalla hevosella voi olla valtavan suuri merkitys koko lauman tasapainossa.

Johtajuuden tarkasteleminen laatuina tarjoaa yhden tavan tutkia, millainen johtaminen on hyvää ja huonoa. Tai ehkä vielä kiinnostavammin: miten johtajuus ilmenee ryhmässä parhaimmillaan erilaisina toisiaan tukevina monimuotoisina piirteinä ja toimintatapoina, jotka yhdessä luovat nosteen ja mahdollistavat joukkueen toimimisen täydellä teholla.

Johtajuuden ajatteleminen laatuina on vapauttavaa. Se mahdollistaa niin lauman kuin yksittäisen ihmisenkin kasvun moniulotteisemmaksi, avaraksi, rosoiseksi, vahvaksi ja haavoittuvaiseksi. Ikoniset johtajakuvat ovat lähes aina yksiulotteisia ja jäykkiä sankaritarinoita, joissa ihmisen ja elämän monikerroksellinen luonne jää piiloon. Ihminen on moniulotteinen, monitasoinen ja monirosoinen. Meillä jokaisella ovat ne puolet, se ykkösjoukkue (E.Saarisen sanoin), jota mielellään peluutamme. Jokaisella ovat myös ne sisäiset amatööripelaajat, joiden olemassaolon mielellään unohtaisimme kokonaan.

Kuinka paljon koko sinua saa näkyä työssäsi? Uskallatko näyttää se, miten paljon välität? Saako leikkisyytesi näkyä? Entä se, kuinka tosissaan teet työsi, kuinka paljon se sinulle merkitsee? Saatko olla väsynyt? Kenelle voit puhua, kun pelkäät? Onko teillä tilaa olla innostunut, tohkeissaan, onnistunut?

Pari vuotta sitten erään ison yrityksen johtoryhmän jäsen työskenteli meidän Pekon kanssa. Miehen tehtävänä oli pyytää Pekkoa kulkemaan rataa rinnallaan niin, että tahti on yhteinen ja tie pysyy suunniteltuna. Mies virittäytyi aistimaan hevosen mielenliikkeitä, ehdotti, kuunteli hevosen vastauksia ja mukautti omaa toimintaansa siihen. Mies ilmensi sellaista selkeää, turvallista ja itsevarmaa kanssakulkijuutta, josta hevoset (ja yleensä myös ihmiset) pitävät. Hevonen kulki rinnalla luottavaisena, tyytyväisenä ja rentona, nauttien rauhan ja selkeyden suloisesta yhdistelmästä. Kun homma oli hoidettu, mies silitti Pekon kaulaa ja kääntyi silmät sädehtien ryhmänsä puoleen. Ihmiset olivat täysin äimistyneitä. ”Sähän olet inhimillinen!” oli ensimmäinen spontaani kommentti, koko ryhmä remahti nauruun ja tunnelma laukesi. Myöhemmin ihmiset antoivat palautetta, miten he eivät koskaan ennen olleet nähneet miehen välittävää, pehmeää puolta. ”Olen aina pelännyt sinua.”, sanoi yksi. ”En ole koskaan tiennyt, että olet oikeasti noin kiltti”, sanoi toinen.

Miehen välittäminen ja myötätunto tulivat aiempaa selkeämmin työkavereille näkyväksi. Ihmiset reagoivat siihen, ensin ihmetellen, sitten kannustaen. ”Luulen, että muutuin johtajana”, kirjoitti mies meille palautteessaan. ”Ehkä onkin vahvuutta eikä heikkoutta näyttää oma välittäminen ja myötätunto”. Kokemus ja sisäinen tarina hyvästä johtajasta oli laajentunut.

Ruud Knaapen avaa lauman voimaa upeasti TED puheessaan tammansa kanssa. Lauman viisaus elää jokaisessa hevosessa. Kun tapaat yhden hevosen, saat yhteyden koko lauman kollektiiviseen viisauteen. Kun hevonen hyväksyy ihmisen osaksi omaa laumaansa, se samalla avaa portit tietoon, jota myös me ihmiset kannamme mukanamme. Tietoon yhteenkuuluvuudesta, luotettavuudesta, yhteydestä toisiin. Tietoon siitä, millainen olento on hyvä lauman jäsen.

https://www.youtube.com/watch?v=7QTo5CUjCEU

Ihmisellä on sitkeä taipumus unohtaa jakamaton riippuvuutensa muista. Harva meistä oikeasti muistaa päivittäisiä valintoja tehdessään, että lopulta kaverin hyvinvointi ja oma hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Vielä helpommin asia unohtuu, kun on vaikea ristiriitojen tai toisen erilaisuuden vuoksi ylipäätään puhua kaveruudesta.

***

5 Johtajuus ja taitava lauma: Valmennus esimiehille

Johdatko työssäsi tiimiä, isompaa porukkaa tai koko yritystäsi?
Kaipaatko työskentelymuotoa, jossa pääset suoraan kiinni olennaiseen? Haluatko kokea jotain oikeasti uutta ja vaikuttavaa?

Valmennuspäivässä hyödynnämme hevoslauman luonnollisia johtajuuden laatuja, jotka auttavat sinua tunnistamaan omaa johtajuuttasi rajoittavat ja toisaalta mahdollistavat tekijät. Opit konkreettisesti tasapainottamaan tilan antamista ja tilan ottamista vuorovaikutuksessa sekä rakentamaan psykologisen turvallisuuden ilmapiiriä. Opit vahvistamaan kumppanuutta ja huolenpitäjyyttä johtajuuden ydintaitoina. Ymmärryksesi turvallisen dominanssin, suunnannäyttäjyyden ja keskittyneen läsnäolevuuden merkityksesta vuorovaikutuksessa kasvaa.

Mitä saat?
* Tunnistat omaa johtamistasi rajoittavat ja toisaalta mahdollistavat tekijät
* Vahvistat näkemisen ja kuulemisen taitoa sekä valmiutta esittää kysymyksiä ja antaa vastauksia

Valmennus on osa hevosavusteisen johtajuusvalmennuksen vaikuttavuutta tarkastelevaa väitöstutkimusta. Saat ennen valmennuspäivää testin, joka auttaa avaamaan sinulle tyypillisiä toimintatapoja niin haastavissa tilanteissa kuin onnistumisen hetkissäkin. Valmennuspäivä kuvataan ja videotallennetta käytetään väitöskirjan tutkimusmateriaalina. Valmennus ei edellytä aiempaa kokemusta hevosista.

Väitöstutkimusta tekee Henriika Maikku, FM, psykoterapeutti, PhD tutkija. Työn ohjaajana toimii professori Esa Saarinen.

Seuraava valmennuspäivä:
Aika: pe 26.1.2018 klo 10-17
Paikka: Niinimäentie 322, Läyliäinen

Tarjoamme valmennuksen tutkimukseen osallistuville erikoishintaan 495 €+ alv/pv.

Ilmoittaudu: henriika@soulteam.fi, 040 416 8409

Yle Areenassa lisää työstämme: https://areena.yle.fi/1-4288108?autoplay=true

Recommended Posts